Frågor till Du Mats

FRÅGOR KRING DEN MÅLADE FRIA BILDEN.
1956 – 2010 , en händelserik period fylld med fantasi i bildskapandets ögonblick. Material och val av teknik får härigenom en underordnad betydelse eftersom den skapande kraften hela tiden styr uttrycket.
-Säger Du mats, verksam konstnär i Falkenberg och bildskapare i 55 år.

VARFÖR?
-Jag kan för min del inte förklara varför, när jag för första gången 1956 laddade min kamera (Julklapp från min fru) med färgfilm, fotograferade ett färgstileben som fortfarande i dag 55 år senare är intressant med tanke på att jag då var helt omedveten om min förkärlek till ”färger”.

HUR FICK DU DESSA TANKAR?
-Grunden till bildskapande, oavsett om jag använder avbildande ljuskänsligt material eller färgpigment uppblandat med olja är ovidkommande. Som en röd tråd genom de 55 årens bildskapande är det lätt att spåra den måleriska fria bilden. 

NÄR UPPTÄKTE DU ATT DU HADE ANLAG FÖR DEN MÅLADE BILDEN ?
-Ibland vet man själv inte om vilka anlag som finns dolda inom sig. I mitt fall tog det mycket lång tid eftersom jag hela tiden hade möjlighet till bildskapande med kameran.

HUR MENAR DU?
-Så här i efterhand, då man har facit i hand ser jag givetvis ett mönster som onekligen talar för, att den måleriska bilden hela tiden legat gömd inom mig. Säkert kunde detta yttrat sig på flera andra sätt.

SKULLE DU INTE VELAT GÅ I NÅGON KONSTSKOLA?
-Både och – eller nej! Det är ju så här: Är Du inte hungrig så hjälper inget. Jag menar : Om Du läser – ifrågasätter – läser vidare – provar och söker om och om igen. Arbetar vidare och hela tiden håller en dialog mellan litteraturen och dina egna misstag. Då är detta också en ”konstskola”. Ohämmad – kanske naiv, men ändå kreativ eftersom ingen påverkat mig i skapandet.

DU KANSKE RENTAV BLIR EN BÄTTRE KONSTNÄR UTAN SKOLA?
-Svår fråga… jag är i varje fall helt ”ofördärvad” – eller låt oss säga en produkt av en samlad kraft som hela tiden arbetar inombords, utan påverkan av någon konstlärare. Där blir bildspråket så personligt och tydligt att målningens innehåll blir en självklarhet. Här finns det givetvis fallgropar.

ÄR DET NÅGRA FLER TANKAR DU HAR?
Jag vill gärna tona ner behovet av nyskapande eftersom detta kan bli ett självändamål. Eller som Ernst Billgren säger när han kommenterar det urholkade konstbegreppet. ”Ett begrepp som inte utesluter något fyller heller ingen funktion. Det bara förvirrar”.
-En blandning av kreativ begåvning och hantverksmässigt kunnande är grunden till konstnärligt skapande, säger Du Mats.

Kommentarer inaktiverade.